Nadat je jouw website gepubliceerd hebt, wil je jouw website natuurlijk delen met de wereld! Je website is ook al gekoppeld met Google Search Console en je wacht met smart op die vele bezoekers op je website. Hou dan in gedachten dat je de vindbaarheid van jouw website een (extra) boost kan geven door gebruik te maken van interne links.
Wat betekent intern linken?
Dit betekent dat een link naar een andere pagina op dezelfde website verwijst. Of een link naar dezelfde pagina, maar dan een stuk verderop op dezelfde pagina. Het gebruiken van deze interne links, helpen de vindbaarheid van je website te verbeteren. Google gebruikt deze links namelijk niet alleen voor het vinden, maar ook voor het indexeren en begrijpen van je website.
Gelukkig is het bij JouwWeb super eenvoudig om interne links toe te voegen. Dat kan zelfs op verschillende manieren:
- Tekstlink: voeg simpelweg een link toe aan de tekst op je website.
- Button: maak een knop die naar een volgende pagina linkt met meer informatie.
- Link aan een afbeelding toevoegen: als je gebruikmaakt van het Afbeelding-element, dan kun je ook een link aan de afbeelding toevoegen.
- Ankerlinks: een link naar dezelfde pagina, maar dan een gedeelte verderop op dezelfde pagina.
Het belang van interne links
Zoals al uitgelegd, gebruikt Google interne links om je website te vinden, begrijpen en indexeren. Eigenlijk crawlt de zoekmachine van link naar link. Aan de hand van de interne links op jouw website, kan Google dus beoordelen waar jouw website over gaat.
Daarnaast zorgen interne links ook voor de gebruiksvriendelijkheid van je website: bezoekers hoeven door interne links zo min mogelijk zelf te zoeken op je website. Door slechts een paar klikken, kan de bezoeker zijn waar jij de bezoeker wil hebben. Dit gebruiksgemak zorgt ervoor dat klanten langer op je website blijven, wat ook weer goed is voor de statistieken.
✔ Tip: Zorg ervoor dat de belangrijkste pagina's van je website binnen 1 of 2 klikken te bereiken zijn. Hoe minder bezoekers hoeven te zoeken, hoe groter de kans dat ze langer op je website blijven. En hoe groter de kans dan ook is dat de bezoeker doet wat jij verwacht, zoals bijvoorbeeld een contactformulier invullen of een bestelling plaatsen in je webshop.
Handige tips voor het gebruik van interne links
-
Zoek de juiste balans voor links
Let erop dat er een goede balans blijft tussen je tekst en links. De bezoeker wil namelijk een fijne leeservaring. Om van de ene naar de andere link te lezen, draagt hier in elk geval niet aan bij. Denk daarbij ook goed na over de plaatsing van je link, want dit kan ook invloed hebben. Verwerk je bijvoorbeeld een link in je banner? Deze is van minder waarde dan een link in een tekst in het midden van de pagina. Plaats ook niet te veel dezelfde links op een pagina. Heb je meerdere links die naar dezelfde pagina linken? De link die als eerste op de pagina staat, is de link die Google eruit pakt. -
Link vanaf je best bezochte pagina
Voor de meesten is dit de homepagina. Weet je niet welke pagina dit is voor jou? Dit kun je nakijken in de statistieken of Google Search Console. Door het plaatsen van een link naar bijvoorbeeld een nieuwe pagina, kun je nieuwe pagina's onder de aandacht brengen. Op die manier komen jouw bezoekers dus snel uit op de nieuwe pagina. -
Varieer met goede (Anker)links
Ankerlinks zijn een slimme manier om zoekwoorden in je tekst te verwerken. We geven je graag een voorbeeld hoe je het beter niet en juist wel kunt doen:- Niet: klik hier voor tips voor het maken van een blog.
- Wel: lees de 5 tips voor het schrijven van een goede blog op onze website.