Hoe verwerk ik zoektermen op mijn website?

Om gevonden te kunnen worden in zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google, zijn zoekwoorden een belangrijk onderdeel hiervan. Deze worden ook wel keywords genoemd. Zoekwoorden vormen een belangrijk onderdeel van de SEO en de vindbaarheid van je website. Maar wat zijn zoekwoorden precies en hoe kun je ze gebruiken op jouw website? We leggen dit graag aan je uit. 

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden, ook wel "Keywords" of "Termen" genoemd, zijn woorden die mensen gebruiken om informatie te vinden via zoekmachines. Wanneer jij bijvoorbeeld op zoek bent naar "doucheschuim", is dit een zoekwoord wat je invult in de zoekmachine. Het is dus belangrijk om na te gaan op welke woorden, zoektermen, jij gevonden wil worden met je bedrijf of website.

De zoekwoorden waarmee jij graag gevonden wil worden, moeten dus ook veel gebruikt worden op je website. Denk hierbij aan de titels van je pagina's, Kop-elementen maar ook Tekst-elementen. Vergeet niet om deze woorden ook in je SEO-instellingen van je pagina te verwerken. 

Gebruik gespecifieerde zoektermen op je website 

Het is belangrijk om gespecificeerde zoektermen te gebruiken. 

Voorbeeld:  Een paginatitel "Over ons" zegt niet zoveel, en is ook niet specifiek genoeg om mee gevonden te worden. Een titel "Over bakkerij 't Bolletje in Eindhoven" zegt al veel meer. In dit voorbeeld verwerk je als zoektermen de naam van het bedrijf ('t Bolletje), specificeer je wat voor soort bedrijf het is (bakkerij) en waar het bedrijf gevestigd is (Eindhoven).  

Zoekmachines lezen de koppen van websites als eerste. In onze tool hebben wij het Kop-element als standaard ingesteld als een H1-tekst. Dat betekent dat zoekmachines dit oppakken als de belangrijkste tekst op die pagina. Daarom is het dus belangrijk om woorden waarop je gevonden wil worden te verwerken in koppen op je website. 

Let op: Het is belangrijk dat je slechts één Kop 1 gebruikt per pagina. Je wil namelijk aangeven wat de belangrijkste tekst is op die pagina, en dat is deze. Je kan wel meerdere koppen gebruiken, maar dan naast de Kop 1 ook nog een Kop 2 of Kop 3. 

Tips voor het gebruiken van zoekwoorden op je website

  • Gebruik links en ankerlinks: Zoekmachines vinden het doorlinken van websites een belangrijke manier om te bepalen of een website wel of niet belangrijk is. Met een ankerlink maak je een verwijzing naar een stuk tekst verderop in je pagina. 

    Voorbeeld: Wanneer je bovenaan je pagina vermeldt dat je een cursus aanbiedt en hier verderop op terugkomt, kun je de tekst “Ook bied ik driedaagse honden-gedragscursussen aan in Tilburg” omzetten in een ankerlink. Deze verwijst dan naar dat stuk op je pagina waar je bijvoorbeeld een Formulier-element hebt staan voor het inschrijven voor de cursus.

  • Tools voor het bepalen van je zoekwoorden inzetten: Om je op weg te helpen bij je zoekwoorden en de vindbaarheid van je website, raden wij je altijd aan een koppeling met Google search Console te maken. Hierin krijg je ook een overzicht van de belangrijkste zoekwoorden die jouw bezoekers gebruiken. Daarnaast kun je ook via Ubersuggest een scan aanvragen van je website, die je op weg helpt bij het bepalen van je zoekwoorden. 

  • SEO-instellingen voor je pagina's optimaliseren: Bij de pagina-instellingen kun je titels en korte teksten schrijven voor je pagina's. Deze krijgen mensen te zien wanneer ze je website zoeken via een zoekmachine. Voeg per pagina een korte omschrijving van maximaal 2 à 3 zinnen toe die het doel van de pagina omschrijft. Voeg hier dus geen losse zoekwoorden in.

Let op: het kan enkele weken duren voordat de zoekmachine je SEO-instellingen opmerkt en je deze terugziet in de zoekresultaten. En wat je invult bij de SEO instellingen is een suggestie die wij aan de zoekmachine doorgeven. We kunnen helaas niet garanderen dat deze tekst daadwerkelijk getoond wordt in zoekmachines. Als de zoekmachines een andere tekst beter vindt, dan zal de zoekmachine alsnog een andere tekst tonen. 

Was dit artikel behulpzaam?

Kun je het antwoord niet vinden? Stel je vraag aan ons