Een van de dingen die jij kunt doen om je website beter vindbaar te maken, is een alternatieve tekst toe te voegen aan je afbeeldingen. In dit artikel leggen we uit wat een Alt-tekst is, wat een goede Alt-tekst is en hoe je deze kunt inzetten voor de vindbaarheid van je website.
⚠ Let op: Je kunt geen Alt-tekst toevoegen aan je product afbeeldingen in je webshop.
Wat is een Alt-tekst?
Een Alt-tekst is een alternatieve tekst en is niets minder dan een tekstuele omschrijving van de afbeelding op je website. Deze tekst wordt getoond wanneer jouw afbeelding door een bepaalde reden niet zichtbaar is op je website. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat jij of je bezoeker een slechte internetverbinding heeft, of wanneer er een storing op je website is.
Het draagt ook bij aan de toegankelijkheid van je website. Op deze manier kunnen blinden en slechtzienden ook je website bezoeken, doordat zij met hulp van hulpprogramma's de tekst op je pagina beter kunnen begrijpen. Wanneer jij een Alt-tekst bij je afbeelding hebt geplaatst, vertaalt dit programma je afbeeldingen op je website en weten zij ook wat er op jouw afbeelding staat.
Als laatste kunnen zoekmachines geen afbeeldingen lezen, maar de Alt-tekst wel. Maak jij gebruik van een goede Alt-tekst, dan is het voor de zogenoemde crawlers van zoekmachines meteen duidelijk wat er op de afbeelding staat.
Hoe voeg ik een Alt-tekst aan mijn afbeeldingen toe?
Wanneer je een afbeelding op je website hebt toegevoegd door middel van het Afbeelding-element, klik je op het tandwiel icoon in de werkbalk. Hier zie je een speciaal veld voor het invullen van een Alternatieve tekst voor je afbeelding.
Hoe schrijf je een goede Alt-tekst?
Het toevoegen van de tekst zelf is gelukkig heel eenvoudig in onze Editor, maar het is natuurlijk belangrijk dat je een goede Alt-tekst toevoegt. Wil jij een goede Alt-tekst schrijven, let dan op de volgende punten:
- Beschrijf wat er op de afbeelding staat: Het is hierbij belangrijk dat je de afbeelding zo specifiek mogelijk beschrijft, maar wel compact. Wat zie je dus? Vind je het lastig om dit te omschrijven, doe dan alsof je iemand die jouw afbeelding niet kan zien moet uitleggen wat er op de afbeelding staat.
- Gebruik een lopende zin: Omschrijf de afbeelding in een lopende zin, dus niet in losse woorden.
- Zoekwoorden: Zorg dat er in je omschrijving ook zoekwoorden worden verwerkt, maar let op dat je er niet te veel van toevoegt. 1 of 2 zoekwoorden voor zo'n korte tekst is meer dan voldoende.
- Geen herhaling: Let op dat je niet gaat herhalen wat er al op je website zelf staat, want dat is niet van toepassing op je afbeelding. Dit maakt het ook onduidelijk wat er nu precies op de afbeelding staat.
- Lengte van de tekst: Zorg dat je de afbeelding zo kort en bondig mogelijk omschrijft. Het beste is als je deze in een paar woorden kunt omschrijven, en niet meer dan 143 tekens hiervoor gebruikt.
Voorbeeld van een goede Alt-tekst:
Zie hier een voorbeeld van een slechte en goede Alt-tekst. Als voorbeeld hebben we de afbeelding op bovenstaand screenshot (bij de uitleg hoe je een Alt-tekst toe moet voegen) gebruikt.
- Slechte Alt-tekst: Kinderen, rennen, veld, gras, weiland
- Goede Alt-tekst: Kinderen rennen in open veld