Tip: Bekijk ook eens ons YouTube kanaal voor onze SEO-video's.


Zo goed mogelijk gevonden worden via zoekmachines willen we natuurlijk allemaal. Iedereen met een website staat het liefst bovenaan bij de zoekresultaten van Google, maar dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Daarom is SEO (Search Engine Optimization) de laatste jaren ook zo belangrijk geworden. JouwWeb is hier natuurlijk ook mee bezig en doet z'n best om alle JouwWeb-sites een zo goed mogelijke waardering mee te geven. Iedere JouwWeb-site maakt automatisch een zogenaamde ‘sitemap’ aan, iedere website krijgt automatisch zoekmachine vriendelijke HTML-codes en iedere website is mobielvriendelijk, wat allemaal bijdraagt aan een betere waardering in zoekmachines. Maar er zijn nog veel meer dingen die meetellen bij SEO. Met deze vijf tips om de inhoud van je website zoekmachine vriendelijker te maken garanderen we niet dat je bovenaan iedere zoekmachine komt te staan, maar het zal je website zeker beter vindbaar maken.


1. Verwerk zoekwoorden in de tekst

Het begint al bij het schrijven van teksten voor op je website. De teksten die hierop komen te staan zijn één van de belangrijkste elementen die de vindbaarheid van je website bepalen. Welke zoekwoorden zijn relevant voor jouw bedrijf? En via welke zoekwoorden wil je graag gevonden worden? Zorg dat je deze woorden in de tekst gebruikt en dat deze ook meerdere keren terugkomen.

 

Wat hierbij trouwens wel belangrijk is, is dat het ‘echte’ tekst is. Plaats dus geen Word- of PDF-bestanden die de tekst op je website vervangen, want deze herkent Google niet. Wat weer een slechtere vindbaarheid tot gevolg heeft. Voeg aan je afbeeldingen ook een alternatieve tekst toe via het Instellingen-icoontje!

 

2. Gebruik de opties ‘pagina titel’ en ‘omschrijving’

Je website bestaat waarschijnlijk uit meerdere pagina’s. Iedere pagina heeft weer een eigen onderwerp, unieke tekst en verschillende afbeeldingen. Om deze pagina’s los van elkaar beter vindbaar te maken in zoekmachines hebben wij jou als gebruiker van JouwWeb de optie gegeven om voor iedere pagina een ‘pagina titel’ en ‘omschrijving’ toe te kunnen voegen. Maak hier ook gebruik van en plaats hier relevante tekst, zodat deze tekst meegenomen kan worden door zoekmachines, zoals Google. Deze opties zijn te vinden via de pagina-instellingen. Vergeet de aanpassingen niet op te slaan als je klaar bent.


Tip: Een titel en omschrijving kun je ook toevoegen bij producten in je webshop en bij blogberichten. Een overzicht van alle SEO titels en omschrijvingen vind je op deze SEO pagina

 

3. Maak belangrijke pagina’s makkelijk bereikbaar

Zorg ervoor dat de belangrijkste pagina’s van je website binnen zo min mogelijk klikken bereikbaar zijn, het liefst binnen 1 of 2 klikken. Waarom is dit belangrijk? Omdat hoe vaker een pagina gelezen wordt, hoe hoger deze gewaardeerd wordt in Google.

 

Om een pagina zo snel mogelijk bereikbaar te maken, kun je ervoor kiezen om er een menu-item van te maken. Als laatste optie kun je zelfs een link in de tekst plaatsen die op je homepagina staat, zo vang je twee vliegen in één klap. Je optimaliseert hiermee namelijk de tekst en het zorgt er ook voor dat andere pagina’s beter bereikbaar zijn. Let er alleen wel op dat je niet teveel interne links op je pagina zet. 

 

4. Blijf actief op je pagina

Dit is zowel belangrijk voor de vindbaarheid van je website als voor de bezoekers van je website. Een website waar nooit iets nieuws op komt te staan is namelijk niet erg interessant. Als je nieuwe teksten blijft plaatsen, afbeeldingen toe blijft voegen of zelfs hele nieuwe pagina’s toevoegt dan blijft de inhoud van je website interessant voor zoekmachines. Deze zullen zien dat je website steeds bijgewerkt wordt en dat hangt natuurlijk weer samen met een betere waardering.

 

Ook is het voor de bezoekers van je website een reden om terug te keren naar je website als ze zien dat er steeds nieuwe dingen geplaatst worden.


Tip: Een slimme manier om steeds weer nieuwe content te creëren, is beginnen met bloggen

 

5. Een eigen domeinnaam

Een goede en beschrijvende domeinnaam is een verbetering voor zowel de zoekmachine positie van je website als voor de professionele uitstraling van je website. Websites met een eigen domeinnaam worden daarom over het algemeen ook beter gewaardeerd door zoekmachines zoals Google, dan gratis subdomeinen. Een valkuil bij het kiezen van een domeinnaam is dat deze niet te lang moet zijn en goed leesbaar blijft. Zorg dus voor een korte en bondige domeinnaam.

 

JouwWeb biedt een eigen domeinnaam aan bij het Pro- en Business-pakket. Dit is nog maar één van de vele voordelen en extra opties die je krijgt bij het gebruik van een van deze pakketten.


Dit zijn de vijf tips waarmee je de inhoud van jouw website kan verbeteren. Na het verwerken van deze tips is wel enig geduld vereist, want het kan even duren voordat het effect heeft. Ga er dus mee aan de slag, heb geduld en uiteindelijk zal je zien dat het resultaat er zeker mag wezen!


Tip: Neem een kijkje op onze blog voor meer handige SEO tips: Bovenaan in Google in 7 stappen