Google Search Console is een gratis tool die een continu overzicht geeft van hoe je website presteert in de zoekresultaten van Google. Bij het bekijken van rapporten voor je website kun je foutmeldingen tegenkomen, waarvan sommige invloed kunnen hebben op hoe je website wordt weergegeven in de zoekresultaten.

403-foutmelding

Als pagina's op je website zijn beveiligd met een wachtwoord, geeft Google dit aan onder "Crawlfouten" met een 403 reactie (verboden). Dit betekent dat er beperkte pagina's op je website zijn, die niet door Google worden geïndexeerd. Beperkte pagina's hebben geen invloed op de SEO van je site.

404-foutmelding (Niet gevonden)

Als je een pagina van je website verwijdert of de URL wijzigt, zie je mogelijk een 404-fout naast een specifieke URL. Dit betekent dat de URL doorverwijst naar een pagina die niet meer bestaat. Google zal uiteindelijk URL's met 404-fouten verwijderen en zijn database bijwerken wanneer het je website opnieuw doorzoekt. Je kunt de fout gewoon als opgelost markeren.

Om 404-fouten met betrekking tot een pagina met een gewijzigde URL of een recent verwijderde pagina op te lossen, kun je een 301-omleiding instellen. Hierdoor worden bezoekers die de oude URL gebruiken automatisch doorgestuurd naar de nieuwe.

Zachte 404-foutmelding

Zachte 404-fouten hebben een aantal mogelijke oorzaken, zoals technische problemen of een recent verwijderde pagina. Google kan ook een zachte 404-fout weergeven als je website weinig tot geen originele inhoud heeft.

Zachte 404-fouten die worden weergegeven in je Google Search Console kunnen verouderd en niet meer relevant zijn, en ze hebben geen invloed op de rang van je andere pagina's. Fouten die bijvoorbeeld worden weergegeven voor verwijderde productpagina's of blogpostpagina's kunnen resulteren in een zachte 404-fout, maar deze zijn normaal en lossen zichzelf op.

Omdat sommige zachte 404-fouten kunnen worden veroorzaakt door een gebrek aan unieke inhoud, moet je de inhoud op de betreffende pagina's optimaliseren om het probleem op te lossen.

5xx-foutmelding (Serverfout)

Een 5xx foutmelding is een algemene melding die aangeeft dat er iets fout is gegaan. Dit kan komen door een verouderde of beschadigde cache of cookies, of het probleem kan zijn opgetreden toen de server resources aanvroeg. Als deze foutmelding verschijnt, kun je de URL Inspectie Tool gebruiken om de betreffende pagina te scannen. Als er geen fouten zijn, ga dan terug naar Google Search Console en klik op Validate Fix naast de foutmelding.