In dit artikel nemen we je mee in het proces van het afhandelen van een bestelling. 

We doorlopen het proces vanaf een bestelling in jouw webshop, tot aan verzending van het product.


Stap 1

Als de klant een bestelling plaatst in de webshop krijgt deze een bevestigingsmail. Ook jij krijgt hier een kopie van in je inbox.


Stap 2

Klik bovenaan in JouwWeb op Webshop. Hier vind je het overzicht van de Bestellingen.


 Tip: Op zoek naar bestellingen met een specifieke status en/of uit een bepaalde periode? Gebruik de filters naast de zoekbalk om te zoeken.Stap 3

Open de details door op een bestelling te klikken. Je kunt zien wie er heeft besteld en wat precies. Door op contactgegevens tonen te klikken zie je naar welk adres de bestelling toe moet. Je kunt ook nog een opmerking toevoegen onderaan het scherm.


Stap 4

Je kunt de status van de bestelling wijzigen:

  • In afwachting: Als het geld nog niet op je rekening staat is je bestelling in "afwachting". Als het geld binnen is kan deze naar "betaald" verwerkt worden.
  • Betaald: Als de klant betaald heeft kan de bestelling hierin worden veranderd. Het product kan naar de klant worden verzonden. Bij automatische betaalmethoden wordt deze automatisch correct ingevuld.
  • Verzonden: Wanneer je de bestelling hebt verzonden verander je het naar verzonden. De klant krijgt dan automatisch een verzendbevestiging in de mail.
  • Afgehaald: Wanneer je de bestelling door de klant laat afhalen kun je deze status kiezen. De klant krijgt dan géén verzendbevestiging.
  • Geannuleerd: Als de klant de bestelling wil annuleren of niet betaald heeft. De reservering uit de voorraad zal ongedaan gemaakt worden.
  • Geretourneerd: Het kan voorkomen dat klanten een bestelling (om wat voor reden dan ook) retourneren. Daarvoor kun je deze status gebruiken.


 Tip: Wil je de status van meerdere bestellingen tegelijk wijzigen naar dezelfde status, selecteer deze bestellingen dan door middel van het selectie vakje voor de bestelling.

Stap 5

Je kunt de factuur en pakbon ook uitprinten. Hiervoor klik je eerst op de bestelling waarvoor je de factuur of pakbon wilt printen, vervolgens klik je op Afdrukken en daarna selecteer je Factuur of Pakbon. Tip: maak het voor je klanten gemakkelijker om een bestelling te plaatsen door hen de mogelijkheid te geven een account aan te maken op je webshop.


Ook interessant: Hoe kan ik retourbestellingen verwerken?

Lees ook eens meer over verzendlabels printen.