Het is vrij lastig om ervoor te zorgen dat afbeeldingen en teksten niet gekopieerd worden van je website. Als mensen de inhoud van je website graag willen hebben dan vinden ze hier vrijwel altijd wel een manier voor. Wel kun je enkele dingen doen om het ingewikkelder te maken.

1. Copyright vermelden op website

Op de inhoud die je op de website plaatst zit auteursrecht. Het is slim om ook nog op je website, bijvoorbeeld in de Footer, te vermelden dat er copyright zit op de inhoud van je website en dat bezoekers deze inhoud niet zomaar mogen kopiëren of opslaan zonder toestemming. Dan is het voor bezoekers in ieder geval meteen duidelijk dat de inhoud niet gekopieerd mag worden.

2. Watermerk (voor afbeeldingen)

Plaats een watermerk op de afbeeldingen die op je website staan. Zet bijvoorbeeld je naam of het logo van je bedrijf op de afbeeldingen. Het is hierbij aan te raden om dit watermerk prominent op de afbeelding te plaatsen, dus niet in een hoek van de afbeelding. Een watermerk is lastig te verwijderen waardoor het kopiëren van afbeeldingen minder interessant wordt.

3. Rechter muisknop blokkeren

Er zijn HTML-codes beschikbaar waarmee je de rechter muisknop op je website kan blokkeren. Dit maakt dat het daardoor vrijwel onmogelijk wordt om een afbeelding op te slaan of te kopiëren.

Hiervoor kun je de volgende code gebruiken:

<script>
document.addEventListener('contextmenu',function(e){e.preventDefault();e.stopPropagation();});
document.addEventListener('copy',function(e){e.preventDefault();e.stopPropagation();});
document.addEventListener('cut',function(e){e.preventDefault();e.stopPropagation();});
</script>
<style>
.jw-album-image img, .jw-element-image img { pointer-events: none; -webkit-touch-callout: none; }
.pswp__share-tooltip .pswp__share--download { display: none; }
</style>

Deze code kun je in de HTML in HEAD-tag optie van je website plaatsen, zodat de rechter muisknop op de website geblokkeerd wordt.

Bovenstaande oplossingen hebben hopelijk een preventieve werking. Ben je benieuwd of het kopiëren al gebeurt, of is het zelfs al voorgekomen?  De website Ondernemen-en-internet heeft een informatief artikel geschreven over de auteursrechtelijke bescherming van je webteksten.