Als je een webshop gaat beginnen dan zijn goede productfoto’s onmisbaar. Een duidelijke productomschrijving is ook belangrijk, maar de productfoto’s zijn het middelpunt van je webshop. In een winkel kunnen klanten een product namelijk vasthouden en bekijken, maar bij een webshop gaat dat niet. Goede productfoto’s zijn dus cruciaal om bezoekers over te halen je product aan te schaffen. Maar hoe zorg je ervoor dat deze foto’s er professioneel uitzien? Hiervoor geven we je graag een aantal tips.


1. Zorg voor een rustige achtergrond

Een rustige, liefst witte, achtergrond zorgt ervoor dat alle aandacht naar het product gaat. Je kan op eenvoudige wijze al een witte achtergrond creëren door een groot vel papier te gebruiken. Deze kun je gemakkelijk bij een hobbywinkel kopen.


Je kan eventueel ook gewoon A4 vellen wit papier gebruiken, maar het voordeel van een groot vel papier is dat je geen last hebt van vouwen of lijnen in de foto.


Als je het nog professioneler aan wil pakken dan kun je er ook voor kiezen om een buigbare witte kunststof plaat aan te schaffen. Dit is speciaal achtergrond materiaal voor foto’s.


Product afbeeldingen met een witte achtergrond.


2. Fotografeer verschillende invalshoeken

In een winkel kunnen mensen het product vasthouden en bekijken. Geef mensen daarom een zo goed mogelijk beeld van je product door deze vanaf verschillende kanten te fotograferen. 


Laat bijvoorbeeld bij schoenen dus zowel het zijaanzicht, als de zool en voering van de schoen zien. Op deze manier kunnen bezoekers het product vanuit alle mogelijke aanzichten bekijken, net zoals in een fysieke winkel.


Verschillende invalshoeken van een schoen.


3. Toon details van je producten

Ieder product heeft wel een bijzonder detail dat getoond mag worden. Wees dan ook niet bang om hier een afbeelding van te maken. Dit kan bezoekers over de streep trekken om juist jouw product te bestellen.


Bij tassen kun je bijvoorbeeld dat ene speciale vakje aan de binnenkant laten zien, bij een t-shirt kun je een close-up van de print maken en bij een jasje kun je de bijzondere knopen laten zien.


Voorbeelden van details bij producten.


4. Fotografeer alle varianten

Heb je meerdere varianten van een product? Zorg dan dat bezoekers van je webshop afbeeldingen van alle varianten kunnen zien. Als je een t-shirt zowel in het groen als in het grijs en rood aanbiedt, maak dan een foto van alle drie deze opties.


Op deze manier zien bezoekers alle opties die je aanbiedt en kunnen bezoekers gemakkelijker een keuze maken voor een bepaalde variant.


Verschillende varianten van een product.


5. Maak gebruik van sfeerfoto’s

Wil je jouw producten niet op een witte achtergrond weergeven, dan kun je er ook voor kiezen om sfeerfoto’s te maken. Let er hierbij alleen wel op dat de achtergrond niet de aandacht van het product afleidt, het product moet dus goed zichtbaar blijven. 


En zorg er ook voor dat de achtergrond bij het product past. Als je bikini’s verkoopt dan kun je deze bijvoorbeeld tonen met een strand of zwembad op de achtergrond. Een woonaccessoire zoals een kussen kun je laten zien terwijl deze op de bank ligt.


Of heb je enthousiaste klanten? Vraag hen dan om een foto van jouw product te maken en deze door te sturen. Op deze manier kun je jouw potentiële klanten laten zien dat er al mensen zijn die jouw kleding dragen of jouw producten in huis hebben staan.


Voorbeelden van sfeerfoto's.


6. Wees consequent

De laatste tip is eigenlijk de belangrijkste. Wees namelijk consequent bij de productfoto’s die je op je website plaatst. Zorg ervoor dat deze dezelfde afmetingen hebben en dat je dezelfde stijl qua fotograferen hanteert. Als je dus begint met het fotograferen van producten op een witte achtergrond, zorg er dan voor dat je dit in de toekomst ook bij nieuwe producten doet. Dit zorgt ervoor dat je website een professionele uitstraling krijgt.


Afbeeldingen nog bewerken?

Nadat je de afbeeldingen gemaakt hebt, kan het voorkomen dat je deze misschien nog wil nabewerken. Hiervoor kun je programma’s als Adobe Photoshop gebruiken, maar niet iedereen heeft zulke programma’s tot zijn beschikking. Als je jouw foto’s wil bewerken dan kun je eens deze gratis fotobewerking tools proberen: GIMP (moet je downloaden) en Pixlr (kun je online gebruiken).


 Tip: wil je meer leren en lezen over productfotografie? Download dan het gratis ebook Productfotografie Handboek.